Matthijs en Thomas van den Ende, eigenaren van het Nederlandse bedrijf Wodan Brothers, zien kansen op de Duitse markt voor hun webtool voor personeelsplanning en tijdsregistratie Dyflexis. In de pilot van de gemeente Den Haag onderzoeken zij de do’s & don’ts van een succesvolle introductie. In blog 1 vraagt Thomas van den Ende zich af of ze een Duitse vestiging moeten openen en met welke wet- en regelgeving de Wodan Brothers te maken krijgen.
Ons bedrijf maakt Dyflexis: een webbased programma om snel en makkelijk personeel in te kunnen plannen en werktijd te registreren. Het laat ook de loonkosten zien ten opzichte van het beschikbare budget en specificaties van de contracten. Zo krijg je een melding wanneer een proeftijd afloopt, of wanneer het maximum aantal uren nadert waarop iemand inzetbaar is. Ons programma is helemaal afgestemd op alle relevante wet- en regelgeving. Van Nederland. Een belangrijke vraag voor ons is dus: hoe zit de Duitse arbeidsmarkt in elkaar?
Succesvolle introductie op de Duitse markt, maar hoe?
Waarom Duitsland? Een van onze Nederlandse klanten heeft ook een Duitse vestiging. Zij werken graag met Dyflexis en wilden het dus ook daar inzetten. In Duitsland blijken er bovendien weinig soortgelijke oplossingen te zijn, zeker niet webbased. Dus toen dachten wij: de Duitse markt moet kansen bieden! Alleen, het betekent wel dat we ons programma eerst moeten vertalen. Niet alleen letterlijk, wat betreft taal. We moeten de software ook afstemmen op Duitse wet- en regelgeving. Om ons voor te bereiden op een succesvolle introductie op de Duitse markt, doen we dus mee aan de Haagse pilot. Onderdeel daarvan is de ondersteuning van de DNHK. We gaan het komende half jaar in deze pilot taalissues uitzoeken en het hoe en wat rondom de
Duitse wet- en regelgeving
Andere wetten betekent: software aanpassen
Welke wetten en regels relevant zijn voor ons systeem? Een paar dingen weten we al: de Duitse proeftijd blijkt langer dan in Nederland, maximaal een half jaar. In de software moeten we de melding wanneer iemands proeftijd afloopt, dus aanpassen. Een ander voorbeeld is dat er in Duitsland zogeheten ‘mini-jobs’ bestaan; kleine banen voor een salaris van maximaal € 450 per maand. Daarover hoeven werkgevers minder belasting te betalen. Het zou misschien relevant zijn wanneer Dyflexis automatisch meldt wanneer dat bedrag is bereikt; ook daarop moeten we de software misschien opnieuw inrichten.
Wetten en regels rond privacy en tijdsregistratie
Met welke juridische zaken moeten we nog meer rekening houden? Wat komt erbij kijken als je werknemers wilt aannemen in dit land? Dat is niet alleen relevant voor onze software, maar kan ook van belang zijn als we besluiten zelf een Duitse vestiging te openen. En als we dat doen, welke vorm krijgt onze entiteit dan? Wordt het een GmbH en welke regels gelden daar precies voor?
Vestigen we ons in Berlijn met een GmbH?
Wij denken dat de Duitse equivalent van de Nederlandse BV, namelijk een ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’ (GmbH), meer vertrouwen wekt dan een Nederlandse entiteit. Daarom onderzoeken we nu of en hoe dat te doen: met Duitse vertegenwoordigers, consultants en supportmedewerkers. En als het interessant blijkt, waar vestigen we ons dan? Onze eerste gedachte is Berlijn. Dat is een leuke stad die goed bij ons past. Het is er hip, urban, jong, vooral gericht op (ICT-)startups en er is een grote creatieve sector. We denken dat we hier voldoende personeel kunnen vinden. Maar ja: is het handig om je te vestigen waar je mensen kunt vinden, of juist daar waar je klanten zitten?
Of komt het buitenland naar Den Haag?
Aan de andere kant is het misschien niet eens echt nodig om een vestiging over de grens te openen. Onze dienstverlening is voornamelijk online: het product is webbased en demo’s kunnen we online doorvoeren. Misschien kunnen we het wel af met een Duits adres en telefoonnummer, of met alleen een Duitse agent ter plaatse. Of misschien nemen we juist een Duitser aan die aan de slag gaat op ons Haagse kantoor? Dit zijn vragen waar we de komende tijd antwoorden op gaan vinden.
Opent Wodan Brothers een vestiging in Berlijn? Lees het volgende blog van Thomas!
Gerelateerde artikelen:
- De BeleefTV onderzoekt cultuurverschillen
- Seepje durft zichzelf te zijn op de Duitse markt
- Cybersprint wil contacten leggen met grote spelers in Duitsland
Gerelateerde onderwerpen:

Taal
In welke taal ga je zaken doen? Tips uit de praktijk van ondernemers die uitbreiden naar het buitenland.

Juridisch
Voorkom onaangename verrassingen en doe je huiswerk op juridisch gebied. Deze ondernemers delen hun ervaring.

Financieel
Welke financiële vraagstukken komen ondernemers tegen wanneer zij uitbreiden naar het buitenland?

Netwerken
Hoe bouw je een netwerk op in het buitenland? Deze ondernemers delen hun zoektocht naar de juiste contactpersonen.

PR & Marketing
Wat in Nederland werkt, is niet overal effectief. Waar let je op wanneer je een product naar een andere markt brengt?

Vestiging
Een vestiging op locatie wekt vertrouwen, maar kan ook duurder zijn. Deze ondernemers delen hun overwegingen.

Persoonlijke communicatie
Tips om je communicatiestijl aan te passen aan de etiquette van een ander land en toch jezelf te blijven.

Zakelijke evenementen
Vakbeurzen zijn een belangrijk onderdeel van het internationale zakenleven. Ondernemers delen de do’s en dont’s.

Capaciteit
Uitbreiden naar het buitenland kost veel tijd. Ondernemers delen hun ervaringen over hoe zij dit oplossen.